Het Malawimeer.
Het was ontdekkingsreiziger David Livingstone die in 1859 in de buurt van Mangochi het schitterende Malawimeer ontdekte. Op een van zijn expedities stuitte hij op het Malawimeer en vroeg de plaatselijke bevolking naar de naam van dit indrukwekkende meer. De vissers noemden het meer “Nyassa”, waarop David Livingstone besloot het dan maar Lake Nyassa te noemen, niet wetende dat Nyassa ook Meer betekende, een beetje dubbel dus.
Het meer is van groot belang voor de plaatselijke bevolking die aan de oevers wonen. Tienduizenden tonnen vis wordt er jaarlijks gevangen, onder andere Utaka (Haplochromine cichliden), Chambo (tilapiine cichliden), meervallen en Usipa,(een karperachtig visje dat op een sardientje lijkt) deze vormen een eiwitrijk voedsel en is een goede aanvulling op het maismeel dat in Afrika het hoofdbestanddeel is.
Het Malawimeer is op acht na het grootste meer ter wereld. Het is ongeveer 600 km. lang en op sommige plaatsen 80 km. breed. De maximale diepte is 700 meter en de waterspiegel ligt 472 meter boven het zeeniveau. De totale oppervlakte bedraagt 31000 km2 en wordt begrenst door drie landen, nl. Malawi, Tanzania en Mozambique. Het grootste deel behoort toe aan de staat Malawi, (de westelijke en zuidelijke oever), het noordoostelijke gedeelte behoort toe aan Tanzania, en een vrij groot gedeelte van de oostelijke oever behoort toe aan Mozambique. Twee belangrijke eilanden, Likoma en Chizumulu liggen in Mozambiquaanse wateren maar behoren toch tot Malawi. Dit geldt ook voor Taiwan Reef, een rotsachtig rif dat 10 km. ten noorden van Chizumulu ligt.
Omdat het meer in de tropen ligt, wordt de bovenste waterlaag niet veel kouder dan de diepere lagen. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 23 en 28 graden C. De PH (zuurtegraad) ligt tussen de 7,8 en 8,5.
Bron: Ad Konings, Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving, 3de oplage.
Maak jouw eigen website met JouwWeb